Zupa z pieczarkami, czosnkiem i natką pietruszki w 15 minut

Ta wyjątkowo kremowa zupa jest naprawdę smaczna – mimo że jej przygotowanie praktycznie nie wymaga żadnego wysiłku!
4 porcje
Składniki
• 4 łyżki bulionu warzywnego w proszku (1½ kostki bulionu warzywnego)
• 400 g pieczarek brązowych lub z zamkniętymi kapeluszami, pokrojonych w kawałki
• 1 duża cebula, obrana i posiekana
• 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• Garstka natki pietruszki
• 200 g niskotłuszczowego sera topionego
• 4 łyżki mleka
• świeżo zmielony pieprz
Metoda
- Odmierz 900 ml wrzącej wody do dużego rondla. Dodaj bulion w proszku lub kostkach, wymieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj większą część natki pietruszki, zostawiając trochę dla dekoracji – nie trzeba jej siekać.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10-12 minut.
- Przelej zupę do blendera i dodaj połowę sera topionego. Blenduj przez 15-20 sekund, aż stanie się gładka. Możesz również skorzystać z ręcznego blendera, aby przetrzeć zupę. Podgrzewaj zupę przez 1-2 minuty.
- Zblenduj pozostały ser z mlekiem. Przypraw zupę pieprzem (raczej nie trzeba jej solić), następnie podawaj udekorowaną mieszanką sera z mlekiem, pietruszką i czarnym pieprzem.