Smażone steki z pieczarkami sauté

Potrawa doskonale nadaje się na specjalne okazje. Steki są przyrządzone z trzema rodzajami pieczarek sauté – portobello, brązowymi i drobnymi – ugotowanymi z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i natki pietruszki.
4 porcje
Składniki
• 50g masła
• 1 czerwona cebula, poszatkowana
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• 4 pieczarki portobello, pokrojone w plasterki
• 150 g pieczarek brązowych, pokrojonych w plasterki
• 100g pieczarek drobnych, pokrojonych na połówki
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 4 x 150 g steki
• Świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 gałązki pomidorków koktajlowych
Metoda
- Roztop masło na dużej patelni, dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż staną się miękkie przez około 3-4 minuty.
- Dodaj wszystkie pieczarki, smaż na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z grubym dnem. Posmaruj każdy stek olejem roślinnym i przypraw czarnym pieprzem. Włóż steki na rozgrzaną patelnię i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aby otrzymać średni stopień wysmażenia. Smaż nieco dłużej jeśli wolisz steki wysmażone lub mocno wysmażone.
- Przenieś steki na ciepłe talerze, aby odpoczęły 2-3 minuty. W międzyczasie opiecz lub obsmaż pomidorki koktajlowe przez 2-3 minuty. Podawaj steki z pieczarkami udekorowane pomidorkami koktajlowe.