Sałatka ze szpinakiem, pieczarkami, awokado i bekonem

Sałatka ze szpinakiem, pieczarkami, awokado i bekonem

Pieczarki są często pomijane w sałatkach, ale wnoszą wspaniały smak i wygląd.

4 porcje

Skladniki

Na salatke:

• 8 plastry bekonu
• 1 (100g) torebka sałaty lub młodego szpinaku
• 150 g drobnych pieczarek, cienko pokrojonych
• 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki i pokrojone w plastry

Na sos do sałatki:

• 60 ml / 4 łyżki oliwy z oliwek
• 30 ml / 2 łyżki białego octu winnego
• 10 ml / 2 łyżki musztardy ziarnistej
• 5 ml / 1 łyżka płynnego miodu

Metoda

  1. Podsmaż bekon na rozgrzanym grillu przez 6-8 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na średnie kawałki.
  2. Wsyp szpinak do dużej miski, dodaj pieczarki, awokado i bekon. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
  3. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną czarnym pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Wydrukować potwierdzenie