Risotto z serem cheddar, pieczarkami i porem

Risotto z serem cheddar, pieczarkami i porem

Przepyszne wegetariańskie risotto z ryżu, wytrawnego białego wina, porów, pieczarek i groszku z tartym dojrzałym serem cheddar.
Więcej podobnych przepisów na stronie Just add mushrooms.

4 porcje

Składniki

• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 300 g ryżu do risotto
• 1 opakowanie młodych porów, lub 2 średnie pory z obciętymi korzeniami, drobno posiekane
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• 200 g pieczarek brązowych lub z zamkniętym kapeluszem, pokrojonych w plasterki
• 150 ml wytrawnego białego wina
• 900 ml gorącego bulionu warzywnego
• 100 g mrożonego groszku, rozmrożonego
• 100 g drobno startego dojrzałego sera cheddar
• Świeżo zmielony czarny pieprz

Metoda

  1. Podgrzej oliwę z oliwek w dużej patelni lub rondlu. Dodaj ryż i powoli gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając aż ryż będzie szklisty, ale nie brązowy.
  2. Dodaj pory, czosnek i pieczarki, a następnie mieszaj przez kolejną minutę lub dwie. Wlej wino i poczekaj aż zacznie się gotować, a następnie wlej połowę gorącego bulionu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, często mieszając i dodając stopniowo pozostały bulion, aż ryż wchłonie cały płyn. Sprawdź czy ryż jest miękki. Potrawa powinna być kremowa, a ryż lekko twardy. Jeżeli potrzebne jest dłuższe gotowanie, dodaj jeszcze bulion lub gorącą wodę.
  4. Dodaj groszek i większość sera cheddar, delikatnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw czarnym pieprzem. Podawaj posypane pozostałym serem cheddar.
Wydrukować potwierdzenie