Kebaby z marynowanymi pieczarkami

Kebaby z marynowanymi pieczarkami

Pieczarki smakują wyśmienicie po zamarynowaniu w kilku prostych przyprawach i przyrządzeniu na grillu. W tym prostym przepisie dodanie pieczarek do tradycyjnego kebaba drobiowego poprawia smak i wygląd potrawy.
Więcej podobnych przepisów na stronie Just add mushrooms.

4 porcje

Składniki

• 450g pieczarek o zamkniętych kapeluszach, z obciętymi korzeniami i oczyszczonych
• 500g pokrojonego w kostkę filetu z kurczaka
• 3 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę

MARYNATA

• 75 ml oliwy z oliwek
• 45 ml octu balsamicznego
• 3 drobno posiekane ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
• Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Metoda

  1. Wymieszaj w dużej misce składniki marynaty.
  2. Dodaj pieczarki, kurczaka i paprykę, a następnie dokładnie wymieszaj w marynacie. Przykryj i odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Nadziej na 8 szpikulców do szaszłyków, nakładając na zmianę pieczarki, kurczaka i papryki. Piecz na folii aluminiowej na średnio rozgrzanym grillu (lub pod grzałką grillową) przez około 6-7 minut z każdej strony.
Wydrukować potwierdzenie