Burger z pieczarką portabello

Burger z pieczarką portabello

Burgery nigdy nie wyjdą z mody, ale jeśli chcesz obniżyć koszty i wartość kaloryczną, a jednocześnie zachować wspaniały smak, spróbuj pysznego burgera z pieczarką.

4 porcje

Składniki

• 4 duże pieczarki portobello lub z dużym kapeluszem
• 30 ml / 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• sól i czarny pieprz
• 4 chrupiące bułki ciabatta
• chrupka sałata
• pokrojone pomidory
• hummus do podania

Metoda

  1. Umieść pieczarki w płytkim naczyniu, dodaj oliwę, czosnek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Marynuj przez co najmniej 10 minut.
  2. Usmaż pieczarki na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez 8-10 minut, obracając po zbrązowieniu z każdej strony i delikatnie sprawdź widelcem. Przenieś na talerz, połóż kapeluszem do dołu i pozostaw na 5 minut.
  3. Podpiecz ciabatty na grillu. Przełóż sałatą, pomidorami i pieczarkami. Podawaj polane hummusem.
Wydrukować potwierdzenie