Kompostowanie

Kompostowanie

Zanim nasze pieczarki trafią na półki sklepowe, przechodzą wiele procesów produkcyjnych. Wierzymy, że jakość produktu zależy od jakości składników, dlatego nasze pieczarki muszą być uprawiane na podłożu dobrej jakości. Produkcja podłoża do pieczarek jest złożonym procesem, jaki doskonalimy od 30 lat.

Podłoże do uprawy pieczarek jest jedynym w swoim rodzaju, żyjącym organizmem. Podłoża różnią się w zależności od środowiska, w jakim były produkowane. Nasze kompostownie znajdują się w różnych krajach Europy, w Irlandii, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. W każdej z naszych kompostowni pracuje zespół ekspertów, którzy pobierają lokalne surowce. Produkujemy podłoże nie tylko dla własnych farm, ale także dla innych producentów pieczarek.

Podczas produkcji kompostu można wyróżnić cztery główne fazy:

Faza 1

Pobieramy wszystkie surowce na podłoże od lokalnych dostawców. Bele słomy są mieszane z obornikiem kurzym, obornikiem końskim, wodą i gipsem. Po wymieszaniu, materiał jest składowany w betonowych, wentylowanych zbiornikach, zwanych bunkrami. W tej fazie, podłoże osiąga temperaturę 80 stopni Celsjusza.

Po 11 – 13 dniach przetwarzanie w Fazie 1 jest zakończone i podłoże jest przygotowane na rozpoczęcie Fazy 2.

Faza 2

Następnie materiał jest wybierany z bunkrów i składowany w zamkniętych tunelach, w których monitorujemy i kontrolujemy serię zmian temperatury, z których najważniejszy jest proces pasteryzacji. Pasteryzacja pomaga usunąć niepożądane organizmy z podłoża.

Pasteryzacja i kondycjonowanie podłoża obejmuje około sześciu dni. Podłoże nagrzewa się w klimatyzowanym tunelu do 58 stopni Celsjusza w celu pasteryzacji, po czym następuje kondycjonowanie w 48 stopniach Celsjusza.

Faza 3

Kiedy przetwarzanie w Fazie 2 jest zakończone, podłoże jest schładzane i wybierane z tuneli. Następnie podłoże jest szczepione za pomocą ziarna żyta lub prosa, które zostało wyjałowione i zaszczepione zarodnikami pieczarki (grzybnią). Proces inkubacji trwa 15 – 17 dni, a w tym czasie grzybnia wyrasta na podłożu.

Po 15 – 17 dniach inkubacji, podłoże uzyskane w Fazie 3 jest ładowane do specjalnie zaprojektowanych ciężarówek, które transportują je do hal uprawowych.

Poza wykorzystywaniem podłoża we własnych farmach, sprzedajemy podłoże uzyskane w Fazie 2 i Fazie 3 innym hodowcom.

Faza 4

Kiedy podłoże z pieczarkami jest układane na półkach w halach uprawowych, przykrywane jest także warstwą ziemi. Warstwa ta jest nazywana warstwą okrywy i jest niezbędna podczas powstawania pieczarek. W ciągu 3 – 4 dni strzępki pieczarek przebijają się przez podłoże i warstwę okrywy.

Następnie mikroklimat jest zmieniany tak, aby naśladował jesienny dzień, co pomaga w wyrastaniu pieczarek. W wyniku tego zaczyna pojawiać się wysyp małych główek pieczarek. W ciągu następnych dwóch tygodni poziom wilgotności kompostu, temperatura, wilgotność powietrza, poziom dwutlenku węgla oraz ruch powietrza są starannie monitorowane.

Małe główki rosną i stają się pieczarkami. Następnie grzyby są zbierane ręcznie, aby zachować jak najwyższą jakość. Wszystkie nasze pieczarki są schładzane wkrótce po zebraniu oraz transportowane w chłodzonych ciężarówkach.