
Aldona Sapeskiene
ZbieraczLokalizacja
Tyholland, Hrabstwo Monaghan, Irlandia
Od jak dawna pracujesz w Monaghan Mushrooms?
Pracuję tutaj od dwóch lat i trzech miesięcy.
Czy możesz opowiedzieć nam nieco o swojej pracy – co robisz na co dzień?
Moja praca zaczyna się zwykle o 6:00 rano, ale zależy to od pieczarek i planów upraw na dany dzień. Możemy zaczynać o 8:00, 10:00 a nawet o 12:00. Zwykle kończymy o osiemnastej, nigdy później – to bardzo dobra rzecz!
Kiedy przychodzę do pracy, zakładam siateczkę na włosy i fartuch. Następnie udaję się do pieczarkarni i stosuję do poleceń przełożonego w zakresie rozmiaru i rodzaju produktu, który będzie zbierany danego dnia.
Co ci się podoba w tej pracy?
Organizacja jest bardzo dobra, wszystko jest świetnie zorganizowane przez przełożonych. Otrzymujemy od nich wskazówki na dany dzień i ich przestrzegamy. Lubię tutaj pracować, ponieważ godziny pracy oraz dni robocze są standardowe. Pracujemy cztery, pięć lub sześć dni w tygodniu i zawsze znamy swój harmonogram. Oznacza to, że można zaplanować wolne, ponieważ ma się wszystkie potrzebne informacje. W ciągu tygodnia możemy czasem dostać jeden, dwa lub trzy dni wolnego w zależności od wielkości produkcji.
Jakiej rady udzieliłabyś osobie, która myśli o zgłoszeniu się do tej pracy?
Doradziłabym nowym pracownikom, że to dobre miejsce pracy, ponieważ kadra zarządzająca jest bardzo miła i nikt nie krzyczy. Otrzymujemy kompletne instrukcje oraz porady jak doskonalić pracę. Kiedy jesteś coraz lepszy, możesz zbierać więcej pieczarek i więcej zarabiać.
Godziny pracy są dobre, ponieważ zawsze kończymy o 18:00, a na innych farmach czasem trzeba pracować znacznie dłużej. Również przerwy są wystarczające na zjedzenie posiłku i odpoczynek.