Geoff Taylor

Geoff Taylor

Kierownik Projektu ds. Opracowywania Nowych Produktów

Moja praca polega na jak najlepszej obsłudze klientów poprzez wyróżnienie nas spośród konkurencji. Dążymy do tego opracowując i realizując pomysły, które podobają się konsumentom, sprawdzają się pod względem technicznym i operacyjnym oraz są opłacalne pod względem handlowym.

Koncepcja, która spełnia jeden lub dwa powyższe wymogi jest łatwa do zrealizowania, ale prawdziwe wyzwanie stanowi połączenie wszystkich trzech jednocześnie.

Lokalizacja

Tyholland, Hrabstwo Monaghan, Irlandia

Kiedy rozpocząłeś pracę w Monaghan Mushrooms?

W 2006 roku ukończyłem Instytut Technologii w Dublinie i otrzymałem dyplom w zakresie ochrony środowiska. Po pracy na stanowisku Specjalisty ds. ochrony środowiska w Londynie, a następnie w Scottish Highlands przez kilka lat, wziąłem udział w rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko w Monaghan Mushrooms. Podczas rozmowy zauważyłem, że firma Monaghan Mushrooms bardzo szybko się rozwija, a pracownicy wykazują dość duży entuzjazm i angażują się w swoją pracę. Większość rozmowy poświęcona była moim pomysłom i szybko zdałem sobie sprawę, że przede mną stoją ogromne możliwości. Rozpocząłem pracę w Monaghan Mushrooms w październiku 2010 roku.

Jakie inne stanowiska obejmowałeś w Monaghan Mushrooms?

Kiedy po raz pierwszy zacząłem pracę w Monaghan Mushrooms pracowałem w dziale Badań i Rozwoju. Najpierw jako technik pomagałem przy różnych projektach dotyczących żywności, opakowań i mikrobiologii, a następnie kierowałem pracą działu żywieniowego w zakresie pieczarek. Zainteresowanie realizacją komercyjnych korzyści różnych pomysłów oraz chęć do lepszego poznania potrzeb konsumentów poskutkowała awansem na obecne stanowisko.

Co ci się najbardziej podoba w pracy w Monaghan Mushrooms?

Satysfakcja z obserwowania pomysłu od koncepcji po jego wdrożenie, oraz różnorodność i zmienność pracy.

Przykładowo w zeszłym tygodniu prowadziłem prezentację podczas posiedzenia zarządu głównego detalisty brytyjskiego, pracowałem z zespołem nad opracowaniem strategii dotyczącej ekspansji naszej marki w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, a także zajmowałem się optymalizacją rozwiązań handlowych dla niemieckiego detalisty.

Każdy odpowiedni i konstruktywny pomysł może zostać zrealizowany, a w firmie oczekiwane są innowacje oraz nowe pomysły. W Monaghan Mushrooms ludzie szybko awansują i mogę przyjść do pracy i natychmiast spotkać kogoś dobrze znanego. Koleżeństwo tutaj nie ma sobie równych.

Firma Monaghan Mushrooms zainwestowała w mnie i rozwinęła moje umiejętności. Czuję się zaszczycony, że właściciele i dyrektorzy firmy poświęcili swój czas na szkolenie mnie. Wiele rzeczy, które tworzymy ma wymierny charakter i mam ogromną satysfakcję wiedząc, że znajdują się one w lodówkach domów na całym świecie.

Jakie było twoje najlepsze doświadczenie w Monaghan Mushrooms?

Trudno wybrać jedno doświadczenie. Choć wydaje się to dziwne, doświadczenie mrozów w temperaturze -25 C na naszej farmie w Ontario, było dobre. Nasze ciężarówki musiały pracować 24 godziny na dobę, aby nie zamarznąć.

Pamiętam owocną prezentację dla potencjalnego klienta. Podczas niej obecni byli trzej właściciele firmy, o którą zabiegaliśmy, nasz Dyrektor Generalny, Dyrektor Operacyjny i Dyrektor Naczelny w Europie Kontynentalnej – to była wspaniała okazja do przedstawienia moich pomysłów i zaprezentowania Monaghan Mushrooms.

Kolejne wspaniałe doświadczenie to telefon z gratulacjami od naszego Dyrektora Generalnego po skutecznym wprowadzeniu na rynek brytyjski naszego produktu.

Prowadzenie badań na rynku francuskim stanowiło dobrą zabawę. Pamiętam, gdy byłem w małym sklepiku we Francji i próbowałem się porozumieć z jego właścicielem. Nie mówię po francusku, a on nie mówił po angielsku. Uważał, że Irlandczyk, który niezwykle interesuje się pieczarkami w jego sklepie jest bardzo zabawny. Śmialiśmy się do łez, ale w końcu otrzymałem potrzebne informacje.

Cennym doświadczeniem było również i nadal jest koordynowanie wprowadzenia na rynek Kanady pieczarek BELLE GROVE® (naszej marki).

Jakiej rady udzieliłbyś osobie, która myśli o rozpoczęciu pracy w Monaghan Mushrooms?

Musisz stawiać sobie ambitne cele i wyrażać chęć podejmowania prób, a jednocześnie zachować rozsądek. Praca tutaj jest ciężka, ale dobrze wynagradzana, a jeśli na to zapracujesz, twój zakres odpowiedzialności zostanie zwiększony. Praca w Monaghan Mushrooms jest satysfakcjonująca i będziesz stale uczyć się nowych rzeczy.